Tökmagi főzősarok
2012. október 27., szombat
Dj torta
Tejszínes mogyorós krém volt benne,és vaníliás krém volt kívül.Fondanttal vontam be.:)
A Férjem segített a díszítésben.
2012. április 6., péntek
Andi meggyes pitéje
Valami sütit kívántunk.Almás pite és a meggyes pite közt vaciláltam.A meggyes győzött.:)A receptet itt találtam
40-45 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, 2 tojás sárgája, 2 ek. cukor, pici só, 25 dkg ráma, 1 pohár tejföl. Ezt összegyúrjuk, közepes keménységű, jól nyújtható tésztát kapunk, és elfelezzük. Egyik fele az alja, a másik fele a teteje lesz.
1 kg meggy vagy 1 nagyobb üveg befőtt. Egy csomag vaníliás pudingport megfőzök a meggy 4 dl levéből, ízesítem cukorral, összekeverem a meggyel és ezt a tölteléket kenem a szintén morzsával meghintett tésztára.
A pite tetejét lekenem egy tojás fehérjével, majd előmelegített sütőben közepes hőfokon készre sütjük.
2012. március 25., vasárnap
Medvehagymás grissini
Tegnap úgy döntöttünk,hogy felkerekedünk és szedünk medvehagymát.Itthon a nagy szatyrot magam elé vettem,és gondolkoztam,hogy leves vagy pogácsa?Ottisnál végül találtam egy nagyon jó grissini receptet.És lám elkészült.A lányok legnagyobb örömére.:)
Hozzávalók a tésztához: 18 dkg fehér liszt, 25 dkg rétesliszt, 25 g friss élesztő, 300 ml tej, 2 evőkanál só, 1 kiskanál cukor, 2,5 dkg vaj, egy nagy marék apróra vágott medvehagyma, 1 tojás a tetejére.
Elkészítése: Ha van kenyérsütő gépünk akkor a tojás kivételével mindent belerakunk, és a gép elvégzi a munkát. Ha nincs, akkor a tejet a cukorral felmelegítjük, beleszórjuk az élesztőt, majd félre tesszük. A lisztet és a sót egy nagy tálba rakjuk, a felfutott élesztőt ráöntjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat valamint medvehagymát és ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Meleg/langyos helyre tesszük és legalább fél órát kelni hagyjuk. Amikor a tészta megkelt a sütőt 200 fokra bekapcsoljuk majd a tésztát (két részre osztjuk) téglalap alakúra nyújtjuk. 1,5 -2 ujjnyi vékony 10 cm-es hosszú csíkokra szeljük, és vékony rudakat simítunk belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy szilikon lapra sorakoztatjuk őket, a tetejüket megkenjük tojással és 15-20 percig sütjük.
2012. március 3., szombat
Juhtúros pogácsa
Ottisnál találtam ezt az isteni finom juhtúrós pogácsa receptet.Mivel a családba igazából én szeretem a juhtúrót így nem mondtam meg senkinek,hogy milyen pogácsa azt füllentettem egyszerű sajtos:) És hogy látszik,hogy csak mondva csinált nem szeretem kijelentések ezek.Mindenki annyira ette,hogy öröm volt nézni.:))
Hv:50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 10 dkg vaj, 15 dkg juhtúró, 2 tojás sárgája, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál só, 2 dl tej, 1 kk cukor
A tetejére: egy tojás sárgája, reszelt sajt
A kenyérsütőgépbe pakolom a hozzávalókat,és teljes programon dagasztom és kelesztem.
Amennyiben kézzel állítjuk össze a tésztát akkor a következőképpen készítjük. A vajat, a juhtúrót és a sót a liszthez adjuk. 1 dl tejet a cukorral megmelegítünk és beleszórjuk az élesztőt majd félre tesszük. Amikor az élesztő felfut, akkor az összes többi hozzávalóval összegyúrjuk és langyos helyen másfél óra hosszat pihentetjük, majd lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. Másnapra nekünk nem marad belőle soha
Annyit változtattam a recepten,hogy mivel nehezen akarta bedagasztani a gép,öntöttem hozzá kb 1dl langyos tejet.
2012. február 6., hétfő
Bogyó és Babóca torta
2011. december 28., szerda
Gyerekzsúrra Herkentyű burger
Kislányom névnapi zsúrjára készítettem,és mondhatni rendkívülien jól sikerült.A recept MaiMónitól származik,köszönet érte.Tőle másolom :)Én viszont hal helyett csirkemellből készítettem a húspogácsát.
Hozzávalók a minibucikhoz (kb. 50 darabhoz):
2 dl tej
2 dkg élesztő
2 tk cukor
60 dkg liszt
2 k olívaolaj
1 dl kefir vagy tejföl
1 ek só
a tetejére:
1 tojás
különböző apró magok (szezám-, fekete hagymamag, mák) Én csak szezámmagot tettem rá.
A csirkepogácsához:
60 dkg csirkemell filé1 tojás
4-5 k zsemlemorzsa
só
bors
1 ek aprított perezselyem
1 tk curry
2 tk mustár
Első lépés a tészta összeállítása. Akinek van dagasztó- vagy kenyérsütőgépe, öntse az üstbe a meglangyosított tejet, keverje el benne a cukrot, morzsolja bele az élesztőt, és hagyja állni kb. öt percig, amíg az élesztő feljön a tej tetejére. Ekkor adja hozzá a tészta többi hozzávalóját, és indítsa el a gépet. Hagyja járni 15 percig - ruganyos, nem ragacsos tésztát kell kapnia, ha nem ilyen, kevés lisztet kell még adni hozzá. Kapcsolja le a gépet, és pihentesse a tésztát addig, amíg duplájára nem kel.
Ha megkelt a tészta, borítsuk a gyúrólapra, és gyúrjuk át. Hagyjuk pihenni újabb 15 percig, majd nyújtsuk ki ujjnyi vékonyra.
Egy kis pohárral vagy pogácsaszaggatóval szaggassunk apró , kb. 4 centi átmérőjű köröket a tésztából. Tegyük a pogácsákat sütőpapírral borított tepsire, nem túl szorosan. Tegyük be a sütőbe úgy, hogy állítsuk a hőmérsékletét 50 fokosra (ez a gázsütő 1-es fokozata)
15 perc elteltével kenjük le a minibucik tetejét felvert tojással, és szórjuk meg tetszés szerinti magokkal.
Toljuk vissza a tepsit a sütőbe, csavarjuk fel a hőt 210 fokosra, és 13 perc alatt süssük pirosra a bucikat. Mehet a tepsibe a maradék.
A csirkemellet kicsi kockákra vágjuk majd a többi hozzávalóval aprítógépbe tesszük,és jól összedaráljuk.
Vizes kézzel formáljunk a kis zsemlékkel azonos méretű pogácsákat, forgassuk zsemlemorzsába, és kevés olívaolajon süssük meg.
Összeállítás:Kettévágjuk a zsemléket,rá a húspogácsa,rá a ketchup,majonéz vagy a mustár,saláta,paradicsom.De ez igény szerint variálható.
Fogpiszkálóval tűzzük meg,hogy ne essen szét.
Nagyon guszta,és tényleg nagyon jó ötlet.